بگرام نسخه جديدي از زندان گوانتانامو است
گاردين گاردين

لندن - روزنامه گاردين چاپ لندن روز پنجشنبه در گزارشي به قلم يك وكيل برجسته حقوق بشري در انگليس زندان بگرام در افغانستان را نسخه جديدي از زندان گوانتانامو توصيف كرد.

گاردين در گزارش خود به قلم كلايو استفورد اسميت نوشت:

افشاگري بي.بي.سي درباره سوء رفتار با زندانيان محبوس شده در زندان بگرام در افغانستان كه تحت كنترل آمريكا قرار دارد جديدترين افشاگري درباره سوء رفتار با زندانيان در زندان‌هاي آمريكايي در نقاط مختلف جهان است.

اين روزنامه افزود: آقاي اوباما پيش از اين اعلام كرده بود دوره چنين مسائلي به پايان رسيده است اما متاسفانه دولت آقاي اوباما نيز با اتخاذ راهكارهايي مشابه دولت سابق آمريكا قصد دارد حقايق را از جهانيان مخفي كند.

نشريه انگليسي ادامه داد: يك قاضي فدرال آمريكا در ماه آوريل(فروردين) سال جاري در حكمي خواستار برخورداري زندانيان بگرام از حق دسترسي به وكيل و محاكمه در دادگاه شده بود اما دولت آقاي اوباما با اين تقاضا مخالفت كرد و نسبت به اين راي دادگاه تقاضاي فرجام خواهي كرد.

گاردين نوشت: آمريكا هم اكنون درحال ساخت زندان جديدي در بگرام با هزينه اي بالغ بر ‪ ۵۰ميليون دلار است كه مي‌تواند علاوه بر ‪ ۶۰۰زنداني محبوس در زندان كنوني هزار زنداني جديد را نيز در خود جاي دهد.

اين روزنامه با اشاره به اينكه بسياري از ‪ ۶۰۰زنداني موجود در بگرام در كشورهاي ديگر دستگير شده و سپس به افغانستان منتقل شده‌اند افزود: شاهد اين حقيقت نيز اظهارات جان هاتون وزير دفاع سابق انگليس در ماه فوريه( بهمن) سال جاري است كه تاييد كرده بود نيروهاي انگليسي در سال ‪ ۲۰۰۴دو تبعه پاكستاني را در عراق دستگير كرده و سپس آنها را به نيروهاي آمريكايي تحويل دادند.

نشريه انگليسي ادامه داد: اين درحالي است كه به گزارش بي.بي.سي اين دو تبعه پاكستاني پس از تحويل به آمريكاييان به زندان بگرام منتقل شده و براي مدت ‪ ۵سال هدف سوء رفتار و ضرب و شتم قرار گرفتند.

گاردين نوشت: آقاي هاتون در يك گزارش خود به پارلمان تاكيد كرد اين افراد تحت شرايطي انساني و امن و با حفظ تمامي ضوابط بين‌المللي نگهداري مي شوند اما به نظر مي‌رسد پس از هشت سال رياست جمهوري جورج بوش ضوابط بين المللي شامل ضرب و شتم زندانيان و محروم كردن آنها از حقوق اوليه شان مي شود.

 

اين روزنامه در پايان تصريح كرد: بگرام برادر شيطاني گوانتانامو است و با توجه به اينكه حتي توني بلر نخست وزير سابق انگليس نيز سرانجام گوانتانامو را محكوم كرد هنوز مشخص نيست دولت آقاي گوردون براون در انگليس چه زماني زندان بگرام را محكوم خواهد كرد.

روزنامه گاردين درحالي به محكوم كردن سوء رفتار با زندانيان بگرام مي پردازد كه شبكه خبري بي‌بي‌سي روز گذشته در گزارشي تحقيقي از شكنجه و بدرفتاري با مظنونان بازداشت شده توسط ماموران آمريكايي در زندان بگرام در افغانستان پرده برداشت.

اين گزارش كه روز چهارشنبه منتشر شد نشان مي‌داد كه مظنوناني كه بين سال هاي ‪ ۲۰۰۲تا ‪ ۲۰۰۸در پايگاه هوايي بگرام زنداني شده بودند با روش‌هاي مختلف نظير كتك زدن، محروميت از خواب، تهديد با سلاح و سگ مورد آزار و اذيت و شكنجه قرار گرفته اند.

شبكه خبري بي‌بي‌سي در گزارش خود نوشت: خبرنگاران اين شبكه طي دو ماه با ‪ ۲۷زنداني سابق در پايگاه بگرام بطور جداگانه مصاحبه كرده‌اند كه ‪ ۲۵نفر از آنان وقوع شكنجه و بدرفتاري با مظنونان بازداشت شده را تاييد كرده اند بر اساس اين گزارش همه اين زندانيان به اتهام عضويت و يا حمايت از القاعده و طالبان بازداشت شده بودند ولي هيچ كدام رسما و در دادگاه متهم نشدند و هيچ يك نيز مورد محاكمه قرار نگرفتند.

وزارت دفاع آمريكا اتهامات مطرح شده در اين گزارش را رد كرده و مدعي شده است كه ماموران آمريكايي با مظنونان بازداشت شده بطور انساني رفتار كرده اند.

تاكنون گزارش‌هاي متعددي از نقض حقوق بشر و شكنجه مظنونان تروريستي بازداشت شده توسط آمريكا در عراق و افغانستان و گوانتانامو منتشر شده است و سازمان‌هاي بين‌المللي مدافع حقوق بشر نيز وقوع اين شكنجه‌ها را تاييد كرده اند.

گزارش اخير بي‌بي‌سي نشان مي‌دهد بسياري از بازداشت‌شدگان در پايگاه بگرام افغانستان با انواع روشها نظير كتك زدن، بدرفتاري فيزيكي و روحي، قراردادن در معرض سرما و گرماي شديد، برهنه كردن زندانيان و تحقير آنان، جلوگيري از خوابيدن زندانيان براي مدت طولاني مورد آزار و اذيت قرار گرفته اند.

يكي از زندانيان سابق در پايگاه بگرام كه به نام دكتر خندان شناخته مي شود، گفته است كه ماموران آمريكايي رفتارهايي با زندانيان داشتند كه افراد معمولي با حيوانات نيز اين رفتارهاي را انجام نمي‌دهند. ريختن آب يخ بر بدن زندانيان در زمستان و ريختن آب داغ در تابستان، انداختن سگ‌هاي وحشي به جان زندانيان و نشانه رفتن سر زندانيان با سلاح گرم و تهديد آنان به مرگ از جمله اين شكنجه‌ها بود.

وي افزود: آمريكايي‌ها همچنين داروهايي را به خورد زندانيان مي‌دادند كه مانع خواب آنان مي‌شد و سپس براي ساعت‌هاي طولاني آنان را با روشهاي خشن مورد بازجويي قرار مي‌دادند.

پايگاه هوايي بگرام طي هشت سال گذشته هزاران زنداني مظنون به دخالت در فعاليت‌هاي تروريستي را در خود جاي داده بود. برخي از اين زندانيان از كشورهاي ديگر بويژه پاكستان به اين زندان منتقل شده بودند و حداقل دو تبعه انگليس نيز در اين زندان بازداشت بوده اند.  

ابعاد گسترده شكنجه گري نظاميان آمريكا پس از انتشار عكسهايي از زندان ابوغريب بغداد بازتاب جهاني يافت و با وجود اعلام كاخ سفيد مبني بر خودسري ماموران، شكنجه گران آمريكايي در دادگاه فاش كردند براساس وظيفه و دستور رسمي سازماني فعاليت خود را در اين زمينه انجام داده و گزارش آن را نيز هر روز به مقامات سيا و پنتاگون ارائه مي‌كرده اند.  

باراك اوباما پس از ورود به كاخ سفيد براي پاسخ به افكار عمومي جهان، كاهش تنفر از آمريكا و جلوگيري از فاش شدن ابعاد اين اقدامات ضمن اعلام ظاهري پايان كاربرد شكنجه ، انتشار هر گونه اطلاعات در زمينه آمران و عاملان و همچنين شيوه‌هاي شكنجه را ممنوع كرد كه مورد اعتراض گسترده مدافعان و تشكل‌هاي حقوق بشري قرار گرفت.


June 25th, 2009


  برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
 
مسایل بین المللی